dissabte, 22 de juny del 2013

Comunicat en motiu de Completes 2013

El proper 28 de juny tornarem a esperar el retorn de completes, la vetlla de Sant Pere a la plaça del Mercadal, i enguany ho farem tenint a la memòria ben gravat el que va passar just fa un any quan molts reusencs i reusenques, en senyal de disconformitat amb la situació política i econòmica que pateix la ciutat i el país, decidiren xiular pacíficament contra les autoritats locals.
Davant d’aquesta protesta tothom recorda l’actuació desproporcionada que realitzaren agents de la Guàrdia Urbana que posà en perill a persones de totes les edats, especialment la mainada i els més grans, i que es salda amb diversos ferits, entre ells integrants dels elements festius de la ciutat.
Quan passaren tots aquests fets no sols no hi hagué una actuació pública que evidenciés la disconformitat dels màxims responsables polítics de la ciutat vers l’actuació de la Guàrdia Urbana, sinó que es criminalitzà a totes aquelles persones que protestaven i se les culpà dels fets ocorreguts i dels ferits.
Ara, un any després, i després que s’hagi imputat fins a 8 persones de diversos delictes que poden sumar anys de presó, ens tornem a trobar a pocs dies de Completes, i cal recordar quina és la situació actual:
  • L’atur a nivell de Països Catalans ja es situa vora els 2 milions de persones, sent especialment dur entre el jovent, fet que ens obliga a molts a emigrar per trobar una feina.
  • L’especulació del totxo, sumat a l’augment de l’atur, ha fet augmentar dia rere dia la problemàtica de l’habitatge i de les persones que no poden pagar la hipoteca. Aquest augment es traduí en més de 25.000 desnonaments sols a la comunitat autònoma de Catalunya durant el 2012.
  • Augment de la mercantilització de l’educació superior i precarització de tots els nivells educatius a causa de les retallades. D’aquesta forma busquen que una minori enriquida obtingui una bona educació anant a centres privats o concertats mentre que la majoria ha d’estudiar en aules massificades i amb professors que no poden atendre les seves necessitats.
  • Aplicació de la reforma laboral del PP i CIU que sols contribueix a la precarietat del mercat laboral ja que està feta a mida de la patronal, de forma que ha comportat un enfortiment del poder dels empresaris en detriment del dels treballadors. I lluny del seu objectiu de crear llocs de treball, ha aconseguit tot el contrari, augmentar l'atur a xifres realment preocupants.
  • Atac frontal de l’espanyolisme més ranci amb la persecució de la llengua catalana als diversos territoris (LAPAO, prohibició d’usar el terme “País Valencià”, intent de destrucció de la immersió lingüística...) i un independentisme de fireta i amb la intenció de protegir els interessos de la classe dominant per part de CiU.
  • Nova ofensiva patriarcal amb la contrareforma de la llei de l’avortament que retallarà de forma clara els drets de les dones i retornarà la seva posició 30 anys enrere.
  • La repressió i la criminalització contra els moviments anticapitalistes dia rere dia va a més i ja es compten per centenars les persones detingudes als Països Catalans des de l’inici de la crisi, arribant a demanar anys de presó sols per defensar els nostres drets enfront les retallades i la privatització.
A més, a la nostra ciutat la situació també ha empitjorat:
  • Actualment la ciutat té un deute amb bancs i caixes que surt 3.923 euros per cada reusenc i reusenca. A més, diversos bancs a qui es deu els diners ja són bancs intervinguts amb diner públic per part de l’Estat, davant d’aquesta greu situació CiU i PP han preferit ajudar als seus amics banquers enlloc de plantar-se i apostar per no retornar un deute il·legítim i així ajudar realment als habitants de Reus. L’ajuntament de Reus és el consistori més endeutat dels Països Catalans amb quasi 400 milions d’euros.
  • Les escoles bressol públiques són més cares que les privades. El nou Hospital només està oberta la meitat del disponible i les llistes d’espera van en augment, mentre que si ets d’una mútua aquestes s’escurcen. A més l’amenaça de privatització de les empreses municipals d’aigües i de la funerària és imminent, es gasten diners amb l’Any Fortuny quan s'estan tancant sales dels museus i Cal Massó està en concurs per ser externalitzat. Igualment, la Biblioteca Pere Anguera continua pendent de ser inaugurada i, als teatres, han acomiadat a la meitat de la plantilla.
  • Mentrestant, es cobren sous desorbitats. Hi ha càrrecs directius que cobren més de 100.000€ a l’any sense fer res, ja que havien estat col·locats pel senyor Prat. L’any 2012, 7 càrrecs directius d’INNOVA cobraven més de 850.000€ l’any. L’Alicia Alegret cobra més de 130.000€ l’any entre el sou del Parlament i les dietes de l’Ajuntament i INNOVA, igual com Carles Pellicer que en cobra més de 120.000. I, mentre van degradant els serveis sanitaris, cada conseller de SAGESSA cobra 580€ nets per assistir a les reunions dels consells d’administració. Josep Prat, ideòleg d’INNOVA i responsable del deute actual de l’Ajuntament cobrava 280.000€ l’any. Fins i tot, més que el president o el rei de l’Estat espanyol.
  • I enmig d'aquest panorama cada poc temps surten noves notícies d’investigacions judicials per temes de corrupció o mala gestió dins de l’administració reusenca, com és el cas Shirota o tot l’entramat d’INNOVA, que poc a poc van posant sobre la taula l'entramat de corrupció que ha existit a Reus.
Davant de tota aquesta situació animem a totes les persones de Reus a manifestar-se activament i a defensar els seus drets legítims que dia rere dia es veuen amenaçats i retallats per major glòria dels interessos de la classe dominant com considerin més oportú donades les condicions actuals. I el dia de Completes és un dia més per fer-ho.
Molta gent, i especialment el govern de CiU i PP, diuen que si la gent protesta es desllueix la Festa Major, nosaltres diem que la Festa Major no la fan sols els elements festius, barraques o la tronada; sinó totes i cadascunes de les persones que la viuen, organitzant-la o venint a plaça amb amics i familiars, indiferentment del seu origen o sexe. I realment, quan les persones que fan gran la festa són desnonades de casa, han d’estar mesos o anys esperant una operació a l’hospital, no poden estudiar perquè no tenen diners o simplement han de marxar a l’estranger a buscar feina, quan totes aquestes persones cada dia tenen més problemes per tirar endavant, quin sentit té la Festa? Pot ser realment gran una Festa Major quan les persones que la fan gran veuen el seu futur cada cop més negre?
Fa uns dies l’alcalde, el senyor Pellicer, va fer unes declaracions on demanava “seny” a les persones assistents a la plaça aquell dia. Que demani “seny” és la prova més clara que el govern municipal, i possiblement també el PSC, responsable en gran part de la situació actual de la ciutat, saben que la població, davant de la greu situació actual, s’està organitzant dia rere dia, i ens tenen por. I molt malament ho ha de fer un govern que diu representar el poble quan acaba tenint por d’aquest.
Davant d’aquest “seny” que ens demana, nosaltres convidem a tots i totes les veïnes de Reus a anar a la plaça del Mercadal, a gaudir de la festa i a protestar, xiular i cridar, perquè sabem molt bé, tal com es demostrà l’any passat, que si la Guàrdia Urbana d’aquesta ciutat no entra a la plaça a intimidar, vacil·lar o directament agredir, cap persona que ve a fer gran aquesta Festa haurà de patir per la seva seguretat.
Per tant, des d’Arran animem a protestar contra:
  • Carles Pellicer, alcalde de Reus i màxim responsable de CiU, per formar part del partit que des de la Generalitat retalla els nostres drets i retarda cada cop més el procés sobiranista engegat pel poble català, per pactar a Reus amb el partit hereu del feixisme que busca destruir-nos com a poble mentre ens condueix a la misèria des de Madrid i per no declarar-se insubmís a un deute il·legítim.
  • Alícia Alegret, primera tinent d’alcalde pel PP i màxima responsable de la Guàrdia Urbana, per ser la màxima responsable dels hereus del feixisme a la nostra ciutat i per la seva reiterada incompetència al capdavant de la Guàrdia Urbana al no donar explicacions davant les actuacions errònies.
  • Els regidors del PSC per buscar fer oposició des de l’oportunisme per una crisi local i diversos casos de corrupció que s’iniciaren quan el seu partit es trobava al capdavant de la ciutat.
  • El representant de l’Església que participa de la comitiva oficial per representar a una institució arcaica que busca tornar a adoctrinar la mainada a les aules de les escoles públiques, que combat els legítims drets de les dones i que reiteradament ha realitzat manifestacions contràries al dret de la llibertat sexual de les persones.

Davant de la seva misèria, la nostra alegria, la nostra solidaritat i el nostre combat!


Reus, Països Catalans

22 de juny del 2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada