dilluns, 24 de febrer del 2014

Comunicat en relació a l’Ordenança de Civisme

El passat divendres 21 de febrer el govern municipal reusenc format per CiU i PP van anunciar la presentació de la nova Ordenança de Civisme local, que en principi serà votada i aprovada, donada l’actual distribució de regidors, durant el proper Ple municipal del 28 de febrer.
Amb les primeres informacions a la mà, publicades al web de l’Ajuntament i en diversos mitjans de comunicació, volem expressar una primera lectura del que implicarà aquesta nova ordenança i els components ideològics que du implícits sota l’eufemisme de “civisme”.
  • El PP, CiU i la burgesia local no n’han tingut prou en fomentar les retallades en sanitat, educació... en acomiadar a milers de treballadors per mantenir sovint la seva quota de beneficis o en legitimar el rescat dels bancs amb diners públics; sinó que ara volen perseguir a tots aquells que no arriben a final de mes o que no tenen diners perquè la seva família tingui un plat a taula tant sols per fer de Reus una ciutat agradable a la vista dels turistes rics que venen d’altres països a gastar-se els diners. Exemples d’aquesta classisme despreciable són el fet que la gent que viu en pisos antics, que sovint són els que tenen un lloguer més baix, no pugui estendre la roba al balcó, com sempre s’ha fet sense que generés cap conflicte; que  es sancioni als aturats que no troben feina i es veuen obligats a mendicar, o que es sancioni als que recullen elements dipositats als contenidors per vendre’ls i guanyar-se un mínim jornal.
  • A més, podem veure com busquen imposar la seva moral catòlica al conjunt de la població. En la mateixa línia dels atacs al dret a decidir sobre el propi cos que està realitzant el govern espanyol, en aquesta ordenança trobem la prohibició al nudisme. Aquesta prohibició, que no es basa en cap problemàtica real de Reus, ataca directament a la llibertat de pensament, d’expressió o d’opinió; impedint-nos decidir com volem gaudir del nostre cos i com ens volem relacionar amb el nostre entorn. En la mateixa línia d’imposar aquesta moral retrògrada trobem l’equiparació i igualació que es fa entre prostituta i client a l’hora de sancionar, de forma que es sanciona a aquella persona que busca guanyar-se la vida com bonament pot, sovint en situacions d’explotació per part de màfies. Si bé és cert que l’Ordenança estipula els casos en els quals es derivarà als serveis socials i les ajudes que s’oferiran per abandonar les situacions d’exclusió social, realment, amb els nivells d’atur actuals, és fer un brindis al sol esperar que algú trobi feina per abandonar la prostitució o la mendicitat.
  • Imposició d’un oci consumista i alienador, especialment al jovent. Amb aquesta ordenança es sanciona que la gent pugui jugar a les places amb una pilota, bicicletes, patins... cosa que en els darrers temps s’ha compaginat amb regalar les places a les terrasses dels bars, arribant en alguns casos a retirar bancs per tal de fomentar negocis privats. A més, el jovent, que sovint gaudeix d’uns recursos econòmics paupèrrims i que no es pot permetre anar a molts bars o discoteques a causa dels preus abusius que cobren, serà perseguit i encara més durament sancionat si s’atreveix a fer una copa al carrer per tal de gaudir d’una estona d’oci a un preu econòmic.
  • Atac directe i flagrant a les diverses entitats locals. Famosa és ja la pugna històrica que mantenen les entitats local amb l’Ajuntament per gaudir d’unes cartelleres públiques per les entitats i que l’Ajuntament sancioni a les empreses privades que les usin. Enlloc d’escoltar aquestes reivindicacions i aplicar la llei ja aprovada, CiU i PP han decidit sancionar amb 750 euros per cada cartell que un cau, esplai, sindicat, entitat cultural, associació d’immigrants... col·loqui per donar a conèixer un acte que realitzin. A més a més, volen sancionar amb 750 euros més cada cop que un cau o esplai decideixi sortir del seu local per dur la mainada a jugar i aprendre en una plaça o parc ja que fàcilment poden afectar els drets dels altres usuaris de l’espai.
  • Persecució de qualsevol mostra de dissidència davant la situació política, econòmica i nacional actual. CiU i PP no sols són dos dels principals responsables de la pèrdua de qualitat de vida de moltes persones, sinó que busquen atacar, silenciar i perseguir a tota persona que es manifesti en defensa dels seus drets. Enganxar cartells, pancartes o realitzar protestes acampant com ho va fer el 15-M són 750 euros; realitzar mur humà per aturar un desallotjament com ha fet la PAH en nombroses ocasions són 1.500 euros, repartir octavetes convocant a una manifestació o qualsevol altre acte, 750 euros més.
  • Finalment, també dir que trobem molt preocupant l’ús electoralista que existeix al voltant del nicab i el burca i de la seva prohibició. El número de dones que usa aquesta vestimenta és proporcionalment ínfim respecte el número de dones que viuen a Reus i els motius pels quals l’usen són molt diversos. Considerem molt greu que l’Ajuntament busqui resoldre aquesta falsa problemàtica a partir de la repressió i la sanció enlloc de dialogar i preguntar l’opinió a les dones que l’usen, prohibir la forma de vestir argumentant una suposada defensa de les dones sense comptar amb la seva opinió en el fons no és més que tractar les dones com a éssers inferiors i negar la seva capacitat de decidir sobre si mateixes.
  • Finalment, dir que som conscients que hi ha un seguit de problemàtiques implícits en la convivència en qualsevol nucli urbà que cal saber gestionar, ara bé, aquests es gestionen i es resolen a partir de fomentar el diàleg i la interacció entre les parts, mai a partir de la simple repressió econòmica ja que això no sols no soluciona els veritables problemes sinó que els agreuja gratuïtament.


En els propers dies continuarem analitzant l’Ordenança de Civisme i estarem atents a la seva evolució per tal de donar resposta en tot moment a les agressions que suposa contra la classe treballadora, les dones i les diverses entitats que conformen el teixit social de Reus i que conformen el veritable esperit reusenc.



Reus, Països Catalans

23-2-2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada