dimarts, 29 d’octubre del 2013

El jovent defensem el territori. Aturem el Castor, fem-ho pagar als responsalbes!

castor2Des d’Arran, organització juvenil de l’Esquerra Independentista, volem mostrar la nostra més ferma condemna al projecte Castor i transmetre plena solidaritat amb totes les persones i el territori afectats.

Què és el projecte Castor i qui hi ha al darrere? El projecte de gas Castor és una infraestructura subterrània que aprofita antics jaciments de petroli a les costes de les comarques de la Sénia i les Terres de l’Ebre per emmagatzemar-hi gas. El seu funcionament consisteix en prendre gas natural des de la xarxa bàsica de gasoductes, comprimir-lo i emmagatzemar-lo a més de 1000 m de profunditat a través de pous. El gas injectat desplaça l’aigua que reomple els forats de la roca magatzem, segellada per un altra roca impermeable. El permís per a l’explotació d’aquest depòsit, fou concedit mitjançant un reial decret del govern espanyol del PSOE l’any 2008 a l’empresa Escal UGS, participada en un 66% per ACS, propietat alhora de l’empresari ultraliberal Florentino Pérez.

Ja s’havia advertit dels perills. La Petroliera Shell, que va explotar el jaciment entre 1973 i 1989, ja va advertir de la perillositat sísmica que implicava l’aprofitament de la cavitat submarina en un informe, desmentint l’argument d’Escal UGS que negava qualsevol perill en l’explotació. A més les dades recollides per l’Observatori de l’Ebre durant tots els anys de l’anterior explotació, transmeses al Ministeri de Medi Ambient, reconeixien clarament que aquesta activitat industrial era potencialment inductora de terratrèmols.

Ara, quan ja és massa tard. Tot i els diferents advertiments, es va continuar endavant amb el projecte. Ara, ens trobem amb l’innegable fet que mentre en els darrers anys la zona havia patit 30 sismes, des de l’activació del projecte les comarques afectades han patit més de 400 terratrèmols en poques setmanes. Tot i així, els responsables segueixen intentant amagar una realitat objectiva argumentant que la plataforma es situa sobre una zona d’important activitat sísmica.

Patim les conseqüències de deixar el territori al servei de grans multinacionals. Una vegada més, el poble hem de patir les conseqüències de la destrucció del nostre territori per part de capitalistes i especuladors. Una vegada més, es prioritzen els interessos privats d’una burgesia neoliberal paràsita per davant del benestar i la salut del nostre entorn natural.  Però això no acaba aquí, perquè a part de les conseqüències mediambientals ja patides, l’empresa exigeix una indemnització pública de 1.700 milions euros en cas que s’aturi finalment el projecte Castor.

Màxim suport a la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia (PCDTS). Volem mostrar el nostre suport a la PCDTS i a la gran mobilització popular de les darreres setmanes. Gràcies a aquesta pressió ciutadana el projecte Castor s’ha aturat momentàniament a l’espera de nous informes al respecte.

El jovent ho tenim clar: Aturem el projecte Castor. Aquest projecte no és més que una altra mostra de la nul·la moral del sistema capitalista en què vivim. No és més que un altra mostra dels interessos d’una burgesia que l’únic que vol es seguir omplint les seues butxaques a costa del nostre sacrifici i el del nostre entorn. No és prou que permeten que ens destrueixin la terra que a més els hem d’indemnitzar? No és prou que ens enganyen i ens manipulen mediàticament que a més hem de pagar les despeses? Permetrem que uns pocs segueixin espoliant econòmicament i ambiental el nostre poble?  Aquesta situació té uns culpables molt clars i no estem disposades, a més, a pagar-los la festa. Perquè sabem que només lluitant, nosaltres i la nostra terra, tenim futur.

El jovent defensem el territori
Aturem el projecte Castor. Fem-ho pagar als responsables!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada